LEGIA Gerechtsdeurwaarders zijn werkzaam over gans het grondgebied van het gerechtelijk arrondissement Oost-Vlaanderen of de vroegere gerechtelijke arrondissementen Gent, Dendermonde en Oudenaarde samen.
Alfabetisch zijn dit de volgende steden en gemeenten:
In de loop der jaren hebben wij een netwerk van contacten uitgebouwd met confraters die dossiers voor ons behandelen in de overige gerechtelijke arrondissementen in België en het buitenland, waarbij ons kantoor desgewenst als centraal kantoor kan fungeren, zodat U zich kan beperken tot één aanspreekpunt, hetgeen overbodige briefwisseling vermijdt.
Wat doet een gerechtsdeurwaarder ?
- Minnelijke invorderingen met aanmaning Voor elke niet betaalde factuur/schuld kunt u beroep doen op de gerechtsdeurwaarder. Die zal dan proberen om de schuld te innen via een regeling in der minne en zal hiervoor een aanmaning of een schriftelijke ingebrekestelling sturen naar uw schuldenaar.
(zie verdere info in aparte rubriek “Minnelijke invordering” en “innen van B2B facturen”)
- De dagvaarding of de zaak inleiden voor de bevoegde rechtbank en dit als de schuldenaar niet ingaat op een regeling in der minne.
- Betekening en verdere tenuitvoerlegging van vonnissen
Iemand wordt veroordeeld door een rechter maar legt die uitspraak naast zich neer of komt deze niet na, dan kan de gerechtsdeurwaarder de veroordeelde verplichten om de wil van de rechter te eerbiedigen. Dit is de tenuitvoerlegging.
De gedwongen tenuitvoerlegging heeft meestal betrekking op de inning van geldsommen, maar kan ook betrekking hebben op het verrichten van een prestatie namelijk de rechter legt een verplichting op om iets te doen of iets niet te doen. Zonder deze uitvoerbare titel kan de gerechtsdeurwaarder de tenuitvoerlegging niet aanvangen.
Een uitspraak (vonnis of arrest of beschikking) van een rechter is zo een uitvoerbare titel. Andere uitvoerbare titels zijn: de notariële akte, ook FOD administraties (directe belastingen, BTW, RSZ..) hebben een eigen uitvoerbare titel of het zogenaamde dwangschrift.
(zie verdere info in de rubriek “Gerechtelijke invordering”)
- Opmaken van vaststellingen, plaatsbeschrijvingen of inventarissen
Het gaat om de pure beschrijving van een bepaalde situatie die uiterlijk waarneembaar is voor de gerechtsdeurwaarder op een bepaald op moment. De gerechtsdeurwaarder treedt niet op als een deskundige. Het gaat derhalve om zuiver materiële feiten in burgerlijke zaken zonder enig advies met betrekking tot de gevolgen, de oorzaak of de verantwoordelijkheid.
De situaties waarin een gerechtsdeurwaarder een vaststelling kan doen zijn heel divers :
een plaatsbeschrijving van een huurwoning of appartement, allerhande schade n.a.v. werken of gebeurtenissen (ingevolge storm, water, vandalisme, e.a.), de toestand waarin bepaalde bouwwerken of de werkzaamheden zich bevinden, websites raadplegen en bepaalde inbreuken of feiten vaststellen, mits toelating van de rechtbank de vaststelling van overspel, allerhande wangedrag op de werkvloer …
- Organisatie van openbare verkopingen
Dit betreft de zogenaamde vrijwillige openbare verkoping waarbij het kan gaan om een veiling van een inboedel (antiek), een verkoping naar aanleiding van een faillissement e.a
- Opvolgen en organiseren van wedstrijden allerhande
- Protest van wissels, orderbriefjes en cheques
- Het betekenen bij wijze van exploot van een ontslag
- Solvabiliteitsonderzoeken
- Pandbeslag in huurzaken
Wanneer de onbetaalde verhuurder vreest dat de huurder het gehuurde goed zal verlaten zonder betalen kan hij zich wenden tot de gerechtsdeurwaarder die -zonder toestemming van de rechter- pandbeslag kan leggen op de inboedel, waarna de huurder de goederen niet meer mag verkopen of wegdoen.
- Via de notaris het betekenen van een hoger bod bij de openbare verkoop van onroerende goederen
- Aanstelling tot sekwester
De rechter kan beslissen de gerechtsdeurwaarder als sekwester aan te stellen hetgeen betekent dat we instaan voor het behoud en de bewaring van bepaalde goederen en ervoor moeten zorgen als een goede huisvader.